SÖRIPARI FEJLESZTÉSEK AZ ELIXBEER KONZORCIUM KERETÉBEN
Megnyílt az ország első bio sörfőzdéje Gyulán
A Körös-Maros Biofarm Kft. 20 éve folytat nagyüzemi ökológiai gazdálkodást. A cég a 2000-es évek elején úttörő szerepet vállalt a magyarországi nagyüzemi biotej előállításának és a magyar biotej-termékek országos szintű elérhetőségének megteremtésében. A hazai hiper- és szupermarketekben kapható bio tejtermékek („Zöldfarm”, „Biofarm” stb.) többsége a gyulai vállalkozás teheneinek tejéből készül, ezen túlmenően jelentős mennyiségű nyerstejet exportálnak a környező országokba. A tömegtakarmányokat a cég és integrációs partnerei maguk termelik meg közel 1700 hektár öko-területen Gyula és Mezőgyán térségében.
A Biofarm a Vidékfejlesztési Program (VP) „Szarvasmarhatartó telepek korszerűsítése” felhívása keretében most újítja fel Közép-Európa legnagyobb bio tehenészeti telepét. A beruházás eredményeképpen – sok egyéb fejlesztés mellett - egy új, világszínvonalú 40 állásos fejőház létesül.
Söripari együttműködések és kutatómunka
A cég életét és fejlődését 2005 óta meghatározza a kutatási programokban való részvétele. Az MTA Martonvásári Kutatóintézetével együttműködésben kezdett a Biofarm az ősi alakor- és tönkebúzával foglalkozni. A nemesítési programot követően a Nemzeti Technológiai Program „ALKOBEER” projektje keretében 2008-ban kezdődtek meg a söripari kutatások. A receptúra kidolgozása, és kis- majd nagyüzemi feltételekre történő adaptálása a Budapest Corvinus Egyetem (ma Szent István Egyetem) Sör- és Szeszipari Tanszéke kutatói munkájának eredménye. Az ötéves termék- és gyártásfejlesztést siker koronázta, melynek eredményeképpen 2013 óta folyamatosan és országszerte kapható a piacvezető hazai biosör az Alakor®.
A Gyulai Pálinka Manufaktúrában bio alakor sör az eszenciájából készül a 42% alkoholtartalmú Alakor® Bio Sörpárlat. Az italkülönlegesség tölgyfahordóban érlelt illetve natúr változatban is kapható. Az Alakor biosör és a bio sörpárlat – számos szakmai és fogyasztói elismerés mellett - az OMÉK Miniszteri Nagydíjával és az Év Bioterméke kitüntetésével is büszkélkedhet.
Bio sörfőzde és kóstolóház a Gyulavári Kastélyban.
A Biofarm szerencsétlen véletlenek sorozatának illetve szerencsés együttállásoknak köszönheti a biosör-ágazatát. Az ALKOBEER projekt 2008-as, eredeti konzorciumában ugyanis szerepelt még egy tag, egy kecskeméti kisüzemi sörfőzde, melynek vezetője (aki egyben tulajdonosa, főzőmestere, jövedéki engedélyese is volt a főzdének) a pályázat támogatásának megítélését követő napokban váratlanul elhunyt és a főzde bezárt.
Ezt követően a konzorciumi tagok új partnert kerestek a helyére, de 2009-ben a gazdasági válság közepette hazai kisüzemi sörfőzés évtizedes mélyponton volt. Mindössze 30 kisüzemi sörfőzde volt az országban (a ’90-es évek végén meglévő közel 300-zal szemben), és a működő sörfőzdék többsége a fennmaradásért küzdött. Több sikertelen konzorciumbővítési próbálkozás után – megfelelő technikai hátteret biztosítani tudó és fejlesztési kötelezettséget vállaló partner hiányban – kényszermegoldásként a Biofarm a bérgyártás mellett döntött. 2013-2014-ben az orgoványi Akpedo sörfőzdében ezt követően pedig 2014-2015-ben a Pécsi Sörfőzdében készültek az alakorbúza alapú biosörök. Utóbbi főzde 300 hl-es gyártási mérete nagyságrendi ugrás volt a korábbi 14 hl-es főzetekhez képest, mely komoly logisztikai és piacfejlesztési problémákat generált a Biofarm számára. A korábbi (orgoványi) gyártásokhoz képest javulás történt a minőségben: egyrészt az egységnyi alapanyagokra vonatkozó kihozatal nőtt a keményítő nyomás alatti feltárásának köszönhetően, másrészt a termékek eltarthatósága 6 hónapról 12 hónapra nőtt. A Pécsi Sörfőzde korábbi nehéz helyzete miatt, 2016-ban ismét váltani kényszerült a Biofarm, és 2018-ig a Sörműves Kft. Horizont sörfőzdéje biztosította az Alakor biosör gyártását. A termék itt kapta meg igazi kézműves (kraft) jellegét: szűretlen, pasztörözletlen változatban készült, de a tisztaságnak és precízen felügyelt, korszerű gyártástechnológiának köszönhetően a termék minősége stabil maradt hosszú tárolás mellett is.
Mindeközben a cég már hosszú ideje tervezte a saját sörfőzde létrehozását. 2016-ban pályázatot nyújtottak be a VP Mezőgazdasági Termékek Értéknövelése felhívására. A hosszas előkészítő munkát követően 2018-2019-ben egy páratlanul impozáns környezetben, a Gyulavári Almásy-Wenckheim kastély egykori gazdasági szárnyában került kialakításra az Első Magyar Bio Sörfőzde, mely egyben az ELIXBEER kutatási program termékfejlesztéseinek egyik legfontosabb helyszíneként is szolgál.
A különleges alapanyagok (pl. ősi pelyvás gabonák, alakor és tönkebúza, speciális maláták, komlókészítmények) felhasználására tekintettel a főzőház egyedi tervezésű és kialakítású Agrometal technológia, és a teljes főzési folyamat számítógépes vezérlést kapott, így az egyes tételek bármikor pontosan reprodukálhatók. Az üzemben lehetőség van palackos és hordós, szűrt és szűretlen, pasztőrözött és pasztőrözetlen, natúr és gyümölcsös sörök előállítására is, így gyakorlatilag mindenféle sör és malátaital előállítható, akár egyedi igények szerint is.
A sörfőzde épületében egy kóstolótér is kialakításra került, ahonnan a vendégek közvetlen betekintést kaphatnak a főzőházban folyó munkákra. A biotermékek fogyasztói számára különösen fontos a termelő- illetve az élelmiszerüzemek áláthatósága és megbízhatósága. Jelenleg négyféle biosör kapható, melyek közül egy igazi különlegesség a „Tiszta Meggy” termék, amely az első hazai bio gyümölcssör, és kizárólag természetes alapanyagokból készül tartósítószerek nélül. A biosörök mellett néhány további, fejlesztés alatt álló – jelenleg még konvencionális sör – is kapható a Kóstolóházban. Ennek az az egyszerű oka, hogy bio komlókból és többféle speciális bio malátából világszinten hiány van. Magyarországon gyakorlatilag nincs bio komló előállítás, a bio maláták fejlesztése pedig még csak kezdeti stádiumban van.
A Kóstolóházban lehetőség van helyben történő fogyasztásra és elvitelre történő vásárlásra is.
Az ELIXBEER
2016-ban a Szent István Egyetemmel, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja Martonvásári Intézetéven és a Gabonakutató Nonprofit Kft-vel karöltve egy újabb, négyéves közös kutatómunkába fogott a vállalkozás. A söripari felhasználásra optimális gabonák kiválasztása és nemesítése mellett az ELIXBEER projekt célja olyan új biotermékek kifejlesztése, melyek a legigényesebb sörfogyasztók számára is kiválóan megfelelnek, ugyanakkor funkcionális szerepet is betöltenek: magas tápértékűek, magas antioxidáns tartalommal rendelkeznek, vagy olyan személyek számára készülnek, akik bármilyen okból nem fogyaszthatnak szeszes italt (pl. várandósok, kisgyermekesek, sportolók, sofőrök stb.) Részükre az alkoholmentes biosörök mellett különböző természetes gyümölcskészítményekkel ízesített malátaitalok is kifejlesztésre kerülnek.
Kézműves söreink mindegyike különleges. Legyen az india pale ale, pilsner, búza sör, vagy akár meggyes sör, ízeiken érezhetőek a minőségi alapanyagok és kreatív sörmesterünk munkája!